Pregnancy Definitions and Facts

Et vanlig svangerskap varer i 40 til 42 uker, eller omlag 280 dager fra siste menstruasjons første dag. Uteblitt menstruasjon er typisk tegn på svangerskap, og ved mistanke kan en graviditetstest bekrefte eller avkrefte dette. Testen er et lite måleinstrument, som måler mengden humant chorion-gonadotropin (hCG) i urinen, og som allerede etter to uker kan gi et konkret svar på om du er gravid eller ikke.

Første trimester

Et svangerskap deles inn i tre trimestere. Det første trimesteret, altså de første tre månedene eller 12 ukene, skjer voldsomme hormonendringer i kvinnens kropp, og mange opplever morgenkvalme. Det er i denne perioden faren for spontanabort er størst. De tolv første ukene utvikles organene til fosteret, og ved slutten av trimesteret er fosterets kropp så utviklet at det er mulig å avsløre kjønn med ultralyd.

Andre og tredje trimester

Andre trimester er perioden fra uke 13 til uke 28. I denne perioden har som regel morgenkvalmen gitt seg, og vektøkningen begynner å bli merkbar. Ved slutten av andre trimester begynner magen å synes, og mange opplever humørsvingninger. Noen kan også få forkjølelsessymptomer som tett nese på grunn av hovne slimhinner. I denne perioden vil også de første fosterbevegelsene kjennes, til å begynne med som murring – i nedre del av magen.

I det siste trimesteret er fosterets organer fullt utviklet, og barnet vil normalt sett ha gode sjanser til å overleve om det fødes i denne perioden. Gjennom det siste trimesteret legger barnet på seg, og forbereder seg til forestående fødsel. Også mors vektøkning er merkbar, lungene får mindre plass og mange blir andpustne av enkel fysisk aktivitet. Også vannansamlinger i kroppen er helt normalt i denne perioden, og anklene kan bli hovne.

About the author

Jaclyn Wuckert

View all posts